27 Nisan 2020 Pazartesi

Android Uygulama Geliştirmenin Temel Kavramları


Android, 2008 yılında Google tarafından başlatılan ve dünyanın dört bir yanındaki insanların ve geliştiricilerin gözdesi olduğu açık kaynaklı bir mobil platformdur. Android, Linux tabanlı çok işlemcili ve çok iş parçacıklı bir işletim sistemidir. Google'ın Android işletim sistemi telefonlarla sınırlı değildir, ancak bir DVR, avuçiçi GPS, MP3 çalar vb.

Android platformu açık kaynaklı ve özelleştirilebilir olsa da, Android kullanıcıları ve geliştiricileri, Android cihazlar için Google tarafından geliştirilen yapılara alışılmış hale geldi. Bu Android kavramlarının kullanımı, hızlı bir uygulama geliştirmek için hayati önem taşımaktadır.

Android'in Temel Kavramları


  1. Uygulamalar ve APK Dosyaları
  2. Faaliyetler
  3. Parça
  4. Görünümler ve Görünüm Grupları
  5. Mizanpaj XML Dosyaları
  6. Widget'lar
  7. Hizmetler
  8. Sensörler


Size Android'in temel kavramlarına genel bir bakış sunuyorum. Android'in temel kavramları hakkında temel bir anlayışa sahip olduktan sonra çeşitli farklı konulara daha derinlemesine bakabilirsiniz.

Uygulamalar ve APK Dosyaları

Android uygulaması bir Android uygulamasıdır. Bir uygulama bir APK dosyasında, yani Android uygulama paketinde paketlenmiştir. APK dosyası, derlenmiş Java kodunu ve Android uygulaması için resimler ve metinler gibi diğer kaynakları içerir

Faaliyetler

Android etkinliği bir GUI bileşenidir. Bir masaüstü uygulamasında bir pencere olarak anlayabilirsiniz. Cep telefonu ekranları küçük olduğu için, bir etkinlik tüm ekranı kaplar. Birden fazla etkinlik açarsanız, bunlar birbiri üstüne istiflenir. Masaüstü pencerelerinde yaptığınız gibi etkinlikleri yan yana düzenleyemezsiniz.

Etkinlikler, kullanıcının yapabileceği benzersiz, odaklanmış eylemlerdir. Küçük bir ekranda kaydırmak, yakınlaştırmak veya bağlantıları tıklatmak zor olduğundan, bir uygulamanın ekran başına yalnızca bir etkinlik görüntülemesi önerilir. Bu, kullanıcıya en alakalı bilgileri sunacak ve ek bilgiler için yeni bir ekran başlatmalarına veya önceki etkinliği görüntülemek için geri düğmesine tıklamalarına izin verecektir. Ekran birden fazla görevi ortaya çıkarabilir, ancak kullanıcının bir seferde yalnızca bir etkinliği tamamlamasına yardımcı olmalıdır.

Parça

Android'de bir parça, toplam kullanıcı arayüzünün bir parçasıdır. Bir parça ekranın sadece bir kısmını kaplar. Faaliyetlerde parçalar kullanılmaktadır. Fragmanlar farklı aktivitelerde de kullanılabilir. Parçalar, içinde Görünümler ve Görünüm Grupları içerir.

Görüntüleme ve Görüntüleme Grupları

Android GUI öğeleri üç kategoriye ayrılır: Etkinlikler, Görünümler ve Görüntüleme Grupları. Etkinlikler pencereler / ekranlardır. Görünümler, metin görüntüleyen bir TextView, kullanıcıların tıklayabileceği bir Düğme vb. Gibi bireysel GUI öğeleridir. ViewGroups, Views için kapsayıcıdır. Bir ViewGroup aslında bir Görünüm koleksiyonunu birlikte gruplandırır. Görünümler ve Görünüm Grupları, bir etkinliğin içine ya da bir etkinliğin içine yerleştirilmiş bir parçanın içine yuvalanabilir.

Mizanpaj XML Dosyaları

Etkinlikler, fragmanlar ve ViewGroups düzenlerini ve içeriklerini tanımlamak için XML dosyalarını kullanabilir. Düzen XML dosyaları, bir etkinliğin veya parçanın hangi GUI bileşenlerini içerdiğini ve ayrıca GUI bileşenlerinin stilini, yani boyut, kenar boşlukları, dolgu vb.

Widget'lar

Android Widget'ları aslında bir etkinliğin dışında görüntülenebilen GUI bileşenleridir. Örneğin; Bugünün hava durumunu gösteren bir hava durumu widget'ı birçok Android ana ekranında gösterilir. Widget'lar bir Android uygulamasının parçası olarak paketlenmiş ve uygulanmıştır. Ayrıca bazen Android'deki Görünümler widget olarak da adlandırılır. Örneğin; Birçok GUI bileşeni android.widget adlı bir Java paketine yerleştirilir. GUI bileşenleri, bir Android cihazın ana ekranında kalabilen bir widget ile aynı değildir. Bu nedenle, ViewGroups, Fragments içinde kullanılabilen GUI bileşenleri ve ViewGroups, Fragments ve Etkinlikler içinde ve ayrıca Android cihazının ana ekranında kalabilecek Widget ve Widget'lar içinde kullanılabilen bileşenler arasındaki farkı anlamalısınız.

Hizmetler

Android'de Hizmetler, görünür bir uygulama olmasa bile bir Android cihazında yürütülebilen arka plan işlemidir. Hizmetler için kullanıcı arayüzü gerekmez. Örneğin; Hizmet, uzak bir sunucuyu her saat güncelleştirme veya yedekleme verileri için kontrol edebilir.

Sensörler

Android cihazlarda, Android uygulamalarınızdan erişebileceğiniz birçok dahili sensör bulunur. Örneğin akıllı telefonlardaki dahili GPS bir sensördür. Bu nedenle, GPS'ye Android uygulamalarınızın içinden erişebilirsiniz.